Om Yoga

Yoga har sin opprinnelse i India for mer enn 5000 år siden. Opprinnelig var yoga en metode for å øke bevisstheten og oppnå åndelig oppvåkning, og var knyttet til hinduismens religiøse referanser og begreper. For rundt hundre år siden ble yoga introdusert til vesten av indiske yogier og fikk etterhvert stor utbredelse både i Europa og USA.

KjelsåsYOGA underviser i  klassisk yoga slik den er formidlet av yogapioneren Swami Satyananda Saraswati (1923 – 2009). Han løsrev yoga fra de religiøse båndene den hadde hatt, og definerte et system av yogaøvelser, avspenninger, pusteøvelser og meditasjoner de fleste kan ha glede av, uavhengig av religion, livssyn eller kulturell bakgrunn. Flere av de tidlige skandinaviske yogalærerne studerte hos ham.

Klassisk yoga består av fysiske øvelser (asana), pusteøvelser (pranayama), holdninger og låser (mudra og bhanda), renselsesteknikker (shat-karma), avspenninger (bl.a.  yoga nidra) og meditasjoner. De fysiske øvelsene tøyer og styrker muskler og sener, gjør kroppen mykere, sterkere og mer vital og stimulerer indre organer og kjertler. Pusteøvelser, avspenning og meditasjon gir økt energi og gjør deg mer våken og bevisst i ditt eget liv, slik at du kan møte utfordringer med større klarhet og overskudd.

Yoga omfatter både kropp og sinn, den er både fysisk og mental, jordisk og åndelig. Bredden i klassisk yoga gir tilbud både for deg som ønsker bedre helse og overskudd og for deg som søker dypere kontakt med livet og tilværelsen – og for deg som søker begge deler.

 

Marianne Monsen: «Ti yogalærere gjennom tolv år»

yogalaererne

En intervjuundersøkelse med ti yogalærere før utdanninga, etter utdanninga og ti år senere.

Hvordan vil en langvarig yogalærerutdanning påvirke meg? Fysisk og mentalt?  Vil jeg komme ut på den andre siden som en ny og forbedret utgave av meg selv? Det var spørsmål jeg stilte da jeg startet på Yogalærerskolen i Norge i 2003. Og jeg tenkte at de andre i samme kull også hadde forventninger om forandring og utvikling. Dermed fikk jeg ideen om at jeg som journalist kunne skrive om det som skjedde med oss. Det ble to intervjurunder med ti kommende yogalærere. Siden gikk ytterligere ti år og en ytterligere intervjurunde.

De ti jeg har intervjuet er svært ulike både i alder, bakgrunn, yrke og livsanskuelse. Alle har en personlig historie å fortelle, alle har en egen individuell stemme, ingen er lik den andre. Men alle opplevde at yoga og meditasjon har hjulpet til å forløse krefter og muligheter. Under utdanninga ble manga konfrontert med uro, rastløshet, sinne, bekymringer og angst, følelser de tidligere hadde en tendens til å skyve unna. Yoga har vært en hjelp til å betrakte seg selv utenfra og se seg selv på en tydeligere måte enn før, være i det som er uten å dømme. Bonusen er en sterkere tilstedeværelse som menneske, bedre forståelse for andre, mer energi og livsglede.

Ingen av oss er blitt helt nye, heldigvis. Oppturer og nedturer fortsetter, yoga og meditasjon er ingen quick fix, men det vanskelige har ikke så stor makt, det slipper lettere, og det gode varer lenger. Skritt for skritt er livet blitt rikere.

Til salgs i KjelsåsYOGAs lokaler eller bestilles fra monsenmarianne@gmail.com

Pris: Kr. 150 + evt. porto.

Et stille rom

Intervju med Per Peo Olsen, grunnleggeren av Yogalærerskolen i Norge

– Nøkkelen til meditasjon er å åpne opp for alt som foregår i sinnet. Uansett hva det er, uansett om du liker det eller ikke, uansett om det gir smerte eller glede, sier Peo Olsen, grunnlegger av Yogalærerskolen i Norge, og yoga- og meditasjonslærer i over 40 år.

– Når du begynner å observere ditt eget sinn i meditasjon, vil du etter hvert merke at sinnet går sine egne veier. Sinnet holder på med sitt, uavhengig av din styring, det har sin egen flyt. Tanker, følelser og fornemmelser dukker opp, glede og smerte, fryd og sorg. Hvis du lærer deg å slippe alt dette til, i stedet for å lukke av, er det mulig å nå fram til et stille rom inne i deg. I meditasjon finnes en dobbelthet. På den ene siden lar du deg rive med av alt som dukker opp i sinnet. På den andre siden er du vitne til opplevelsene. Det finnes et stille sted inne i deg der du observerer det som utfolder seg i ditt indre, nesten som om det var et annet menneskes sinn du fulgte med i.
–  En slik prosess gir mer energi, større overskudd og livslyst. Og dermed større glede. Hvorfor er ikke så lett å forklare, men vi opplever alle at når vi er våkne og intenst til stede i en situasjon, har vi også mer glede og energi. De fleste som har meditert over tid, vil si at livet har fått større intensitet.
– Meditasjon gjør noe veldig sterkt med deg på flere måter. Du får større innsikt i deg selv, ser deg selv med større tydelighet og ærlighet, men enda viktigere: du lærer at sinnet er i konstant forandring. Klarer du å være sammen med opplevelsene når de foregår, er det lettere å slippe dem når de er over. Dette gir en fundamental trygghet i livets ulike situasjoner, det blir ikke riktig så vanskelig å bryte innlærte og nedarvede handlingsmønstre som stenger og hemmer.
– Meditasjon kan også åpne for en opplevelse av at vi ikke er alene i det stille rom, at vi mennesker er i et fellesskap som ikke er basert på enkeltindivider. Vi kan overskride den individuelle siden av oss selv, erfare at vi er en del av noe felles. Det er et av de paradokser livet er så rikt på: ved å gå dypest mulig inn i deg selv, kan du overskride deg selv.

Peo Olsen driver i dag Yogalærerskolen i Norge sammen med Parvati Kari Farestveit.
Mer informasjon finner du på: http://www.yogaprosess.com

Yoga hjalp for astma

Intervju med Ann-Mari Arnesen

– Rustningen min, pleier jeg å kalle det, muskelpanseret jeg alltid har hatt rundt brystet og som gjør at jeg bare puster øverst oppe i lungene. Men etter at jeg begynte med yoga for tre – fire år siden, er det som om rustningen er blitt litt løsere, pusten går lettere.
Fra hun var et knøtt har Ann-Mari Arnesen, konsulent i bydel Gamle Oslo, hatt astma og bronkitt. Som voksen har plagene fra astmaen variert i styrke. I perioder med stress har den blitt verre, da hun flyttet inn til sentrum i Oslo for noen år siden, rørte den kraftig på seg.
– Da jeg begynte med yoga, var det ikke for å helbrede astmaen, men for å lære teknikker for avspenning. Av type er jeg litt propell, jeg tenkte at yoga med sin vekt på ro, er en treningsform som passer meg. Datteren min hadde også lyst til å begynne og et ekstra puff fikk jeg av en kiropraktor jeg oppsøkte på grunn av ryggproblemer. Han spurte om jeg ofte var trett, og da jeg svarte ja, sa han at det ikke var noe rart, muskelbeltet rundt brystet mitt var så stramt at kroppen fikk for lite oksygen.

Ann-Mari har fulgt kurs i klassisk yoga: fysiske stillinger, pusteøvelser og meditasjon. De fysiske stillingene strekker og styrker muskler og ledd, gjør dem mykere og smidigere, samtidig blir pusten friere. Også pusteøvelsene virker på mange plan. De trener pustemusklene og øker oksygenet i blodet, gir mer energi, klarhet og ro i sinnet. Over tid kan de også motvirke nedstemthet og angst. Meditasjonen samler sinnet og utvikler evne til konsentrasjon og oppmerksomhet.

– Men på sett og vis henger jo alle delene sammen, sier Ann-Mari. – Uansett hvilken øvelse du gjør, har du pust og oppmerksomhet med deg, det gir en ro og avspenning i kroppen som jeg ikke har opplevd i andre treningsformer. Jeg er blitt mer bevegelig i musklene og kondisjonen er bedret, selv om yoga er vennlig i formen. Og ikke minst er det blitt lettere å puste litt dypere. Det er som om det er blitt mer plass i brystet.

Meditasjon påvirker hjernen

norsk doktorgrad om meditasjon

Meditasjon påvirker hormoner i hjernen som styrer søvn og styrker kroppens immunforsvar og generelle helsetilstand, viser Erik Ekker Solbergs doktorgrad i medisin: ”Psycho-biological effects of meditation”.
Under meditasjon går hjertefrekvens og blodtrykk ned og hjernens produksjon av hormoner som melatonin og serotonin påvirkes. Dette er hormoner som har innflytelse på humør og stemningsleie og kan være en grunn til at meditasjon gjør oss mer avbalanserte og mer i stand til å mestre hverdagens kjas og mas. Lang tids meditasjon synes å forsterke avspenningseffekten, viser Solbergs doktorgrad fra 2004.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s